Το βιβλίο του καθηγητή αστροφυσικής Μάνου Δανέζη και του συναδέλφου του Στράτου Θεοδοσίου, “Το μέλλον του παρελθόντος μας” που κυκλοφόρησε το 2005 από τις εκδόσεις Δίαυλος, είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ.


φωτογραφία από το site του Καθηγητή

Άραγε η χάρτα του Βελιγραδίου που διατυπώθηκε το 1978 σε μια διεθνή διάσκεψη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ γιατί δεν εφαρμόστηκε από τα κράτη-μέλη; Το κείμενο της χάρτας υπογράμμιζε: ”Είναι απολύτως ζωτικό όλοι οι πολίτες του κόσμου να επιμείνουν, ώστε να παρθούν μέτρα προς όφελος μιας οικονομικής ανάπτυξης που δεν θα επιφέρει καμιά βλάβη στο περιβάλλον και στις συνθήκες ζωής. Πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξει εγγύηση ότι κανένα έθνος δεν θα αναπτυχθεί σε βάρος άλλου και κανένα άτομο δεν μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση αγαθών σε βάρος άλλων ατόμων. Η αναδιάρθρωση των εκπαιδευτικών συστημάτων είναι βασική για την εγκαθίδρυση μιας νέας ηθικής όσον αφορά την ανάπτυξη και την οικονομική τάξη”, όπως χαρακτηριστικά διαβάζουμε στο βιβλίο αυτό.


Στο οπισθόφυλλο τονίζεται: ο επιστήμονας τη στιγμή της μεγάλης πολιτισμικής κρίσης, οφείλει να αποτελέσει τον ισχυρό βραχίονα, για το ξεπέρασμα της κρίσης, εκφραζόμενος ελεύθερα, σε όλα τα επίπεδα, ασχέτως του κοινωνικού και επαγγελματικού κόστους που πολλές φορές μπορεί και να είναι τεράστιο.
Ο δυτικός πολιτισμός που καταρρέει χρειάζεται φωτεινά μυαλά να συγκρατήσουν την ηθική και πνευματική  πτώση που ακολουθεί τις μεγάλες κοινωνικές αλλαγές που βιώνουμε. Ο Μάνος Δανέζης ως επιστήμονας που παρακολουθεί τις εξελίξεις προσφέρει έργο στη διαμόρφωση του γίγνεσθαι ως οφείλει, λόγω του ρόλου του ως καθηγητή και ερευνητή και σε κάθε ομιλία του κάνει μάθημα ζωής.

”Άλλωστε ο επιστήμονας, στο μέτρο που παράγει επιστημονικό έργο, αποτελεί παράγοντα πολιτισμικής διαμόρφωσης, επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της κοινωνικής δομής. Λόγω αυτού του ρόλου του, δεν μπορεί να υπαινίσσεται και να επικαλείται την ουδετερότητα της επιστήμης, μένοντας έξω από τη διαμόρφωση του εκάστοτε θεολογικού ή κοινωνικού γίγνεσθαι”, αναφέρει το βιβλίο.

Φωτογραφία από το site του Καθηγητή

“Ο μεταφυσικός φόβος καταργείται θεμελιακά, εφόσον διατυπώνεται το δόγμα ότι δεν υπάρχει τίποτα πέρα από ό,τι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας. Ο φόβος του θανάτου υποτίθεται ότι μηδενίζεται εφόσον διατυπώνεται το δόγμα ότι τίποτα δεν υπάρχει πριν την ανθρώπινη γέννηση και μετά τον φυσικό θάνατο”, αναφέρεται σε άλλο τμήμα του βιβλίου.


Στο βίντεο που ακολουθεί βλέπουμε ένα απόσπασμα από τη συνέντευξη που παραχώρησε ο Καθηγητής Αστροφυσικής Μάνος Δανέζης, στην εκπομπή Ενσυναίσθηση και στην Ιφιγένεια Τσαντίλη, δημοσιογράφο- επικοινωνιολόγο M.Sc. για το Κανάλι Body in Balance Greece.

Φωτογραφία από τα γυρίσματα της εκπομπής στο BiB Greece, 2015

Ο Μάνος Δανέζης εξηγεί πώς η επιστήμη επιδρά στη συγκρότηση κοινωνικών συστημάτων και ο επιστήμονας αποτελεί παράγοντα πολιτισμικής διαμόρφωσης επιδρώντας θετικά ή αρνητικά στην εξέλιξη της κοινωνικής δομής.

https://m.youtube.com/watch?v=GgL0T0YRDUA