Την Παρασκευή 1η Ιουνίου, στις 9 μ.μ. το Ciné Άλιμος γιορτάζει την έναρξη της λειτουργίας του, για 3η χρονιά! Πρεμιέρα για το θερινό σινεμά στον Άλιμο με την ταινία «Καζαντζάκης» που απέσπασε πολλά βραβεία σε διεθνή φεστιβάλ. Η τελευταία δημιουργία του Γιάννη Σμαραγδή εγκαινιάζει τη θερινή σεζόν 2018.

Ο Γιάννης Σμαραγδής έρχεται με τον «Καζαντζάκη» στο Ciné Άλιμος, για να συζητήσει με το κοινό, πριν την προβολή της ταινίας του.
Μαζί του θα είναι η πρωταγωνίστρια της ταινίας Μαρίνα Καλογήρου.

Γυρίζω πίσω στο χρόνο και θυμάμαι τα γυρίσματα πέρσι τον Σεπτέμβριο, τότε που ο γνωστός σκηνοθέτης, Γιαννης Σμαραγδής, μαγικά και μοναδικά ζωντάνεψε τον Μεγάλο Έλληνα, τον σπουδαίο συγγραφέα που αμφισβητήθηκε και πολεμήθηκε αλλά τελικά δικαιώθηκε στο χρόνο, τον κρητικό Νίκο Καζαντζάκη, την σύντροφό του Ελένη και την θρυλική φιγούρα του Αλέξη Ζορμπά και την στάση του για τη ζωή.
Ζωντάνεψε το κρητικό πνεύμα και βραβεύτηκε γι’ αυτό !!!

Photo by Ifigenia T.

Πολιτισμός στα γυρίσματα. Χρώματα και αρώματα μιας άλλης εποχής χαμένης αλλά όχι ξεχασμένης.

Ο Καζαντζάκης ο μέγας έσκυψε το κεφάλι και υποκλίθηκε στην μεγαλοσύνη της ψυχής του καθαρού και ελεύθερου Έλληνα. Ευχαριστώ τον μάγο του φωτός τον Ανδρέα Σμαραγδή που μου έδειξε έναν άλλο τρόπο θέασης της τέχνης του κινηματογράφου.

Photo by Ifigenia T.

Οι σκηνές με τον Καζαντζάκη και τον Αλέξη Ζορμπά στη θάλασσα είναι έργο τέχνης.
Δεν προδίδω τι είπαν οι δυο άνδρες στη καταπληκτική σκηνή γιατί θα τα ακούσετε στην ταινία. Μόνο στιγμιότυπα από τα γυρίσματα σας δίνω, γιατί αξίζει να δείτε τον κόπο που γυρίζεται μια σκηνή και τους ανθρώπους που δουλεύουν ακούραστα όλη μέρα σε αντίξοες συνθήκες πολλές φορές, για να μας μεταφέρουν όλο αυτό τον πλούτο της ψυχής και το ταλέντο τόσων καλλιτεχνών στην μεγάλη οθόνη!

Photo by Ifigenia T.

«Να υποτάξω τη γης, το νερό, τον αγέρα, να νικήσω τον τόπο και τον καιρό», η Ασκητική του αγαπημένου πνεύματος του Καζαντζάκη ήταν οδηγός και σε αυτό το ταξίδι. Κουρασμένος από την καθημερινότητα και την πάλη στην πόλη, στον κάθε τόπο που έζησε ο μεγάλος μας δημιουργός

Photo by Ifigenia T.

αλλά έτοιμος από καιρό ξεκίνησε να δει μέχρι που φτάνει η δύναμή του, να αναμετρήθηκε με το φόβο του στο κενό και στα βράχια και άκουσε τους ήχους της σιωπής. ´Ένας άλλος αγώνας μοναχικός και καλός.

Photo by Ifigenia T.

Δυο ώρες για να νιώσεις τη δύναμη της ελληνικής ψυχής και του σπάνιου ταλέντου μιας ιδιοφυΐας δεν είναι αρκετές. Είναι μια καλή αρχή για να αναρωτηθούμε πως σμιλεύει η τέχνη τον άνθρωπο και ο καλλιτέχνης το έργο του που είναι οικουμενικό και πανανθρώπινο.