Σχετικά με μένα

Σπουδές

Ονομάζομαι Ιφιγένεια Τσαντίλη γεννήθηκα και μένω στην Αθήνα. Αρχικά σπούδασα Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και είμαι επικοινωνιολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές «Ψυχολογίας και ΜΜΕ» στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επαγγελματικά ασχολήθηκα με τη δημοσιογραφία και τη παρουσιάση εκπομπών τόσο στην ιδιωτική όσο και στη κρατική τηλεόραση. Επίσης είμαι καθηγήτρια Χορού με πτυχίο από την Ανωτέρα Επαγγελματική Σχολή Μοριάνοβ και έχω πτυχίο Γαλλικής Λογοτεχνίας από τη Γαλλική Ακαδημία (Sorbonne II, Option Litterature).

Είμαι μέλος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID, αναγνωρισμένο από την Unesco. Χορογραφίες μου έχω παρουσιάσει σε Συνέδρια Χορού στην Αθήνα.

Σπούδασα Δημιουργική Γραφή στο Summer Course του Kingston University σε συνεργασία με το Βρεττανικό Συμβούλιο και στο Καπποδιστριακό Πανεπιστήμιο, σε E-learning πρόγραμμα σπουδών.

Θέατρο και κινηματογράφος

Με το θέατρο ήρθα από νωρίς σε επαφή κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο Πανεπιστήμιο κάνοντας ορθοφωνία και σεμινάρια θεάτρου με τη Ρούλα Πατεράκη για τις ανάγκες μιάς ταινίας. Το ίδιο διάστημα έκανα μαθήματα στη Δωδωνιαία Σχολή του Γρηγόρη Κωνσταντή Μασσαλά.

Το 1996 σκηνοθέτησα στα αγγλικά τη θεατρική παράσταση: “The night of the arctic loons”, στο University of La Verne, Αθήνα.

Από το 2012 παίρνω μέρος σε θεατρικές παραστάσεις. Αρχικά με την ομάδα της Κατερίνας Βούλγαρη στη χοροθεατρική παράσταση στο Altera Pars: “Να βλέπουν εσένα…”, βασισμενη στη μαρτυρία της Cornelia Ten Boom που έγινε βιβλίο (The hiding place).

Το 2013 κ 2014 με την ομάδα Non actors. Στο έργο του Ροζέ Βιτράκ: Βικτώρ ή τα παιδιά στην εξουσία, ήμουν η μητέρα του Βικτώρ, η Αιμιλία Πομέλ.
Στο έργο του Μπρεχτ: Τρόμος και αθλιότητα στο Γ΄Ράιχ, ήμουν η Εβραία (απόσπασμα), Ο προδότης, και η Μάνα στη Χειμερινή Βοήθεια.

Από το 2015 είμαι μέλος στην ομάδα της Μπέττυς Λιβανού “Εν Λευκώ”. Το 2017 και 2018 ανεβάσαμε το ιστορικό και διαχρονικό έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη: «Το μεγάλο μας Τσίρκο», όπου ενσάρκωσα το Ρωμιάκι και έκανα τον μονόλογο του Ξεριζωμού.

Εμφανίστηκα στην τηλεοπτική σειρά του Κώστα Κουτσομύτη: Πρόβα Νυφικού και το 2017 πήρα μέρος στην ταινία του Γιάννη Σμαραγδή: Νίκος Καζαντζάκης. Στην ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου ενσάρκωσα την Φανή, την φίλη της Αύρας.

Παρακολουθώ μαθήματα στο Θέατρο των Αλλαγών με τον σκηνοθέτη, συγγραφέα και ηθοποιό, Θοδωρή Αθερίδη. Με ενδιαφέρει πολύ το θέατρο και ο κινηματογράφος και θέλω να πειραματιστώ με όλα τα είδη, γι’ αυτό έχω παίξει ρόλους από το θέατρο του παραλόγου, ρόλους δραματικούς και κωμικούς και πολιτική σάτιρα.

Τηλεοπτικές εκπομπές- δημοσιογραφία

Στην τηλεόραση εργάστηκα ως δημοσιογράφος για 20 χρόνια σε ενημερωτικές εκπομπές, στα δελτία ειδήσεων των καναλιών ως πολιτιστική συντάκτης και ως αρχισυντάκτρια σε καθημερινές εκπομπές. Στο κρατικό κανάλι της Κύπρου (ΡΙΚ1) δημιούργησα και παρουσίαζα καθημερινά την ζωντανή απογευματινή εκπομπή “Ωρα Κύπρου” με θέματα από την Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο, η οποία λειτουργούσε ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ αποδήμων Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών.

Στην Ελλάδα συνεργάστηκα ως δημοσιογράφος και παρουσιάστρια στο Mega, Alpha και στη ΝΕΤ σε καθημερινές ενημερωτικές εκπομπές, όπου προέβαλα ως επί το πλείστον επιστημονικά θέματα, παιδείας, εξωτερικού δελτίου και πολιτιστικά. Ενώ σε ψυχαγωγικές εκπομπές πήρα συνεντεύξεις από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες στην ελληνική και ξένη μουσική σκηνή, σε επιτυχημένες εκπομπές όπως το Μουσικό Καλοδοσκόπιο στην ΕΡΤ και στα 20 Πρώτα στο Mega, που είχαν πανελλήνια επιτυχία και θεωρούνται πρωτοπόρες στο είδος τους.

Επίσης, ως πολιτιστική συντάκτης των ειδήσεων έκανα αφιερώματα και πήρα αποκλειστικές συνεντεύξεις από φιλοσόφους και ψυχολόγους όπως: Derida, Romilly, Chopra, Χειμωνάς, Arveler, Yallom, Goodlander κ.ά. οι οποίοι επηρέασαν την ενασχόλησή μου με την επιστημονική έρευνα.

Δημιουργία της Σπείρας της Θετικής Ενέργειας

Σήμερα είμαι στο στάδιο επεξεργασίας, ανάπτυξης και παρουσίασης της καινοτόμου ιδέας μου η “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας”, η οποία συνδυάζει την τέχνη με την επιστήμη. Την έχω παρουσιάσει από τον Απρίλιο του 2013 μέχρι σήμερα σε δεκάδες φεστιβάλ εναλλακτικών θεραπειών και Ψυχολογίας και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Χορού της Unesco CID, στο οποίο είμαι μέλος, ενώ έχουν δημοσιευτεί άρθρα για την Σπείρα τόσο σε εφημερίδες στο διαδίκτυο, όσο και σε περιοδικά Ψυχολογίας και Ιατρικής.

Η “Σπείρα της Θετικής Ενέργειας” βασίστηκε στην διατριβή μου με τίτλο “Εικόνες πέρα από τα φαινόμενα”, για το μεταπτυχιακό πρόγραμμα Ψυχολογίας και ΜΜΕ του Παντείου Πανεπιστημίου, στην εργασία μου για το μάθημα: “Διαδικασίες παραγωγής και μεταφοράς της πληροφορίας”, πάνω στο βιβλίο του John Searle “Νους, Εγκέφαλος και Επιστήμη” και στην εργασία μου στο μάθημα: “Αγωγή Υγείας” του ιδίου μεταπτυχιακού προγράμματος. Η Σπείρα είναι επίσης προϊόν έρευνας πάνω στο χορό και στα διαφορετικά ρεύματα της Ψυχολογίας και της θεραπείας μέσω της τέχνης (art therapy) τα οποία παρακολουθώ με σεμινάρια και έχω τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Σήμερα

Παράλληλα με την προβολή της βιωματικής αυτής χοροθεραπευτικής μεθόδου, ως ανεξάρτητη δημοσιογράφος καταγράφω την επικαιρότητα και προβάλλω τις ιδέες καταξιωμένων προσωπικοτήτων της τέχνης, της επιστήμης και του πνεύματος μέσω συνεντεύξεων τους σε ξένα διαδικτυακά μέσα και συνέδρια, στην πολιτική εφημερίδα POLITISONLINE, στην οποία έχω τη στήλη «Ιφιγένεια εν Αθήναις» και στο κανάλι του COSMΟΤE TV, Body in Balance, όπου παρουσιάζω την εκπομπή ΕΝΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ και είμαι αρχισυντάκτρια στο site www.bodyinbalance.gr

Στις εκπομπές μου συνομιλώ με αθλητές, χορευτές, γυμναστές Γιογκα, ιατρούς, διατροφολόγους, ψυχολόγους, life coaches, φιλοσόφους και άλλους επιστήμονες καθώς και προσωπικότητες του πνεύματος και του ευ ζην, που μας εισάγουν σε έναν νέο κόσμο υγείας και ευεξίας.

 

Photo Gallery

 

Close