Έχετε περπατήσει ποτέ στην Αθήνα τις μικρές ώρες, τότε που οι άνθρωποι κοιμούνται και τα κτίρια στέκουν ηρωικά να περνάει ο καιρός μπροστά τους;

FullSizeRender (8)

photo by Ifigenia T.

Έχετε δει τη σκιά σας στις άδειες βιτρίνες των καταστημάτων εκεί όπου κάποτε το εμπόριο έδινε ζωντάνια, όπως για παράδειγμα στα στενά της Αιόλου;

FullSizeRender (4)

photo by Ifigenia T.

Τώρα σιωπή. Οι χαρές της ζωής στους έρημους δρόμους της πόλης σπανίζουν. ´Ένα ζευγάρι τουρίστες που ξέμεινε το φθινόπωρο κοιτάζει το χάρτη της Αθήνας και περιμένει το λεωφορείο που αραίωσε κι αυτό τα δρομολόγιά του. Κρίση γαρ…

FullSizeRender (5)

photo by Ifigenia T.

Κι όμως, η πόλη προσφέρει κάποιες ευχάριστες στιγμές χωρίς να είναι δαπανηρές. ´Ένα σουβλάκι με φίλους, ένα καραφάκι ούζο και γκράφιτι στους τοίχους της για επικοινωνία.

Η πόλη ένα υπαίθριο μουσείο με τέχνη παντού όπου κοιτάξεις.

FullSizeRender (10)

photo by Ifigenia T.

Στα ερμητικά κλειστά περίπτερα, στα σκουριασμένα ρολά των καταστημάτων, στα λιγοστά πάρκα και τις πλατείες της, στα φανάρια, στα συνθήματα στους τοίχους.

IMG_4626

photo by Ifigenia T.

«Βασανίζομαι άρα υπάρχω» παραφράζοντας τη γνωστή ρήση.

FullSizeRender (1)

photo by Ifigenia T.

Η νιότη μας χάνεται σε μια ιστορική πόλη όπου συνυπάρχει η αρχαιότητα με την σύγχρονη ζωή και αναζητάμε δρόμους που δεν έχουμε ακόμα διαβεί για να πραγματώσουμε την ύπαρξή μας, όπως ο Ειμπ, ο νέος ήρωας της ταινίας του Γούντυ Άλλεν.

FullSizeRender

photo by Ifigenia T.

Γλιστράμε μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα, για να κρυφτούμε από τις σκιές και τις γωνίες της πόλης. προσπαθούμε να βρούμε νόημα για τη ζωή, όπως ο παράλογος άνθρωπος του Γούντυ Άλλεν. Ο πενηντάχρονος καθηγητής φιλοσοφίας περνάει μια υπαρξιακή κρίση και βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ένα τυχαίο γεγονός ανατρέπει τα πάντα, όπως γίνεται και στη ζωή, έτσι ξαφνικά.

FullSizeRender (3)

photo by Ifigenia T.

Τυχαία, σαν συνέχεια του έργου και έξω από το σινεμά, δύο κυρίες κάθονται δίπλα μου στο μετρό και σχολιάζουν την ταινία. Καλή αλλά όχι όπως η προηγούμενη, λένε και συμφωνούν μεταξύ τους.

Εμένα μου άρεσε αυτός ο ανάλαφρος τρόπος που ο παράλογος σκηνοθέτης παρουσιάζει τα πιό οδυνηρά θέματα: τη μοναξιά, τον χωρισμό, την απόγνωση, το θάνατο. ´Ενας φόνος στα χέρια του γίνεται μέσο αυτοανάλυσης και θέμα εξερεύνησης του ψυχικού μας κόσμου!

FullSizeRender (2)

photo by Ifigenia T.

«Η ύπαρξη δεν έχει κανένα νόημα ή λογική. Όλοι υπόκεινται στο εντελώς εύθραυστο απρόοπτο της ζωής», αναφέρει ο Άλλεν και συμφωνώ.

«Παν εφήμερον και το μνημονεύον και το μνημονευόμενον», έγραψε στα περίφημα «Εις εαυτόν», ο Μάρκος Αυρήλιος, ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας και στωικός φιλόσοφος. Επίκαιρος λόγος από τα μακρινό παρελθόν και μάλιστα το σπουδαίο έργο γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα, σαν μια παρακαταθήκη για το καθήκον ενός ηγέτη προς το κοινωνικό σύνολο.

IMG_4708

photo by Ifigenia T.

Ο κόσμος είναι μια συνεχής αλλαγή, η ζωή είναι γέννημα της φαντασίας, αναφέρει ο Ρωμαίος ηγέτης: «ο κόσμος αλλοίωσις, ο βίος υπόληψις», προς γνώση και συμμόρφωση.