Άδειοι οι δρόμοι της πόλης, μιας πόλης που αλλάζει και κινείται με γοργούς ρυθμούς. Συνθήματα και χρώματα που δείχνουν αλλιώς τη νύχτα.

kentriki2

Photo by Ifigenia T.

Οι άνθρωποι όμως μένουν ίδιοι με τα ίδια βάσανα, τα γνωστά όνειρα, τις ίδιες προσδοκίες και τα ταξί σταθερή αξία στην πόλη. Γυρνάνε πάνω-κάτω χωρίς πελάτη, άδεια και αυτά στους άδειους δρόμους και προσφέρουν υπηρεσίες όταν έχεις ανάγκη μετακίνησης, αλλά τις περισσότερες φορές το θεωρούμε δεδομένο ότι υπάρχει το ταξί ως μέσο μεταφοράς. Δεν το εκτιμάμε!

14

Photo by Ifigenia T.

Όταν απεργεί το μετρό και τα λεωφορεία, και το αυτοκίνητο το έχεις σε κάποια μακρινή στάση, πώς να κυκλοφορήσεις βραδιάτικα; Ή όταν χρειαστεί να πας σε νοσοκομείο; Ή όταν φτάνεις με το λεωφορείο μετά τα μεσάνυχτα;

Έξω από το μετρό στον Κεραμεικό ρωτάω τον κο Φάνη που στρίβει τσιγάρο τι έγινε και με πληροφορεί για την απεργία. «Θα σε πάω εγώ, έπεσες σε καλό παιδί», μου λέει και ανοίγει την πόρτα του ταξί του.

4

Photo by Ifigenia T.

Σε λίγο θα ανοίξει και την καρδιά του μέσα στο ταξί στην επιστροφή, όταν περνάμε τις γειτονιές που κοιμούνται νωρίς και πιάνουμε τις λεωφόρους.

Πάνω από τριάντα χρόνια στο τιμόνι ο κος Φάνης από την Άρτα, που ζει 40 χρόνια στην Αθήνα. Δούλεψε και σε σκυλάδικα πριν γίνει ταξιτζής, άρα είναι καλλιτέχνης και τα λέει ίσια και χωρίς περιστροφές. Η γυναίκα είναι το θέμα του.

Κοντά στα 60, καλοζωισμενος, λέει ότι έπεσα σε καλό παιδί που θα με πάει με ασφάλεια στον προορισμό μου. Καλό, αλλά καπνίζω κι εγώ μαζί του, σκέφτηκα, αλλά δεν τον πίεσα να το σβήσει, ένεκα η περίσταση. Βράδυ, απεργία, ταλαιπωρία και είχε και το νταλκά του ο άνθρωπος. Τον άφησε το κορίτσι του.

6

Photo by Ifigenia T.

«Πάω στον Κιάμο, στον Τερζή και παλιά στο Μητσάρα τον Μητροπάνο, για να ξεσκάω.

Η ζωή είναι ωραία και γλυκιά, είμαι γλεντζές εγώ και είμαι του καλού φαγητού, της διασκέδασης», μου λέει.

Χωρισμένος με ένα γιό και μια επικούρεια φιλοσοφία για τη ζωή. Χαλαρός και ήρεμος.

«Πήγα σώγαμπρος. Και μου το είχε πει η μάνα μου στην Άρτα να μην πάω σώγαμπρος, αλλά πήγα και μετά από 11 χρόνια έφυγα. Δεν άντεξα τον πεθερό μου και η γυναίκα μου του είχε αδυναμία. Το άφησα 9 χρόνων το αγόρι μου και τώρα είναι 20».

12

Photo by Ifigenia T.

Δεν έχει μετανιώσει αλλά έχει μια πίκρα και όσο για τη δουλειά παλιά έμπαινε κάποιος στο ταξί και άφηνε και 5 ευρώ παραπάνω, έτσι για το καλό. Τώρα άντε να βρεθεί πελάτης. Δουλεύει 12-5 γιατί τότε έχει κάπως δουλειά. Όλη μέρα τίποτα.

«Οι ξένοι μάς ζήλεψαν που τα είχαμε όλα για αυτό μας χτυπάνε τώρα. Κι εμάς δεν μας έφτανε η καλή ζωή, το δείχναμε πως περνούσαμε καλά με τα όλα μας. Κάναμε φιγούρα στους ξένους κι αυτοί τώρα μας έβαλαν στη γωνία»!

Να το πω μου ζήτησε ότι είναι καλό παιδί και ότι δεν με πείραξε.

Είδες τι καλά; Φτάσαμε. 10 ευρώ.

Στο καλό κούκλα μου και φεύγεις!