Τα σημάδια στα χέρια και τα πόδια μαρτυρούν τις δυσκολίες του ταξιδιού. Ο Λευτέρης που μπήκε μέσα στο σουβλατζίδικο της οδού Μπενάκη να πουλήσει χαρτομάντιλα είναι αποκάλυψη! Ευγενικός και λεπτός στους τρόπους με καλοσύνη παρά την ταλαιπωρία στο πρόσωπο, ειδικά στα μάτια του. «Είμαι γυρολόγος» μου είπε. Δεν δηλώνει άστεγος ούτε άνεργος όπως πολλοί. «Με πόνο και κούραση βγαίνω έξω να πουλήσω».

FullSizeRender (62) - Αντίγραφο

Photo by Ifigenia T.

Ο πόνος στο σώμα ανακουφίζει όλους τους άλλους πόνους που κρύβονται καλά στα έγκατα της ύπαρξης και μόνο μια δυνατή εμπειρία με τον εαυτό μπορεί να τους βγάλει στην επιφάνεια για να τους θεραπεύσει.
Αυτό άραγε κάνει στα 57 του χρόνια γυρίζοντας στους δρόμους της Αθήνας; Δοκιμάζει τις δυνάμεις του και κοιμάται σε ένα σκαλάκι απέναντι από την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής.
Ο μάγειρας στο μαγαζί μου λέει ότι ο Λευτέρης είναι από τις Σέρρες και τον έδιωξε η γυναίκα του, τον πέταξε κυριολεκτικά στο δρόμο. Δεν ξέρουμε γιατί πηγαινοέρχεται και δεν έχει κανέναν δίπλα του. Τρώει το σουβλάκι που τον κερνάμε στη μνήμη του Σόλωνα όρθιος, γιατί ένας πόνος στο πόδι δεν του επιτρέπει να κάθεται.

FullSizeRender (60) - Αντίγραφο

Photo by Ifigenia T.

Νοσοκομείο δεν πάει για το πόδι του γιατί δεν έχει χαρτιά αλλά θέλει να πάει σε ένα χώρο απόψε που έχει παγωνιά. Κινητοποιούνται δυνάμεις και βρίσκουμε την αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας του Αγίου Παύλου  του Δήμου Αθηναίων, που μπορεί να παρακάμψει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες και να τον δεχθεί απόψε. Δυστυχώς δεν έχει κουβέρτα να του διαθέσει γιατί από το κρύο έχουν μαζευτεί πολλά άτομα, αλλά η κυρία Μ. τηλεφωνικά με διαβεβαιώνει ότι μπορώ να τον μεταφέρω εκεί στο σταθμό Λαρίσης που είναι η θερμαινόμενη αίθουσα για να μην κοιμηθεί με το χιονιά στο σκαλάκι.

Κι όμως επιλέγει να πάει στα φιλαράκια του που τον περιμένουν στο δρόμο. Να μην ανησυχήσουν, μου είπε. Υπάρχουν κανόνες στο δρόμο και γερές φιλίες. Διαβάζω έξω από το μαγαζί τη λεζάντα σε ένα γκράφιτι αφιερωμένο στους άστεγους του κόσμου…

FullSizeRender (59) - Αντίγραφο

Photo by Ifigenia T.

Είμαστε μια πιθανότητα που γίνεται δυνατότητα με τη γέννησή μας!
Ο άνθρωπος αυτός κάποτε είχε σπίτι και οικογένεια. Ας το σκεφτόμαστε αυτό για να εκτιμάμε την κάθε μας μέρα. Του έγραψα σε ένα χαρτί τα τηλέφωνα του κέντρου που μεσολαβήσαμε ώστε να τον δεχθεί χωρίς  χαρτιά. Πως θα πας,του είπα, αύριο βράδυ;

FullSizeRender (57) - Αντίγραφο

Photo by Ifigenia T.

Έχει ο Θεός, μου απάντησε, να είσαι καλά! Και συνέχισε το δρόμο του στην παγωνιά με ένα πορτοκαλί φούτερ. Θα τα καταφέρω μου είπε, κάτι θα γίνει.
Τώρα με το κρύο αυτή την εβδομάδα στο Δήμο Αθηναίων λειτουργούν τα εξής κέντρα:
  • Η Λέσχη Φιλίας Κυψέλης στην οδό Κίου 5, με τηλέφωνο 210 8624449.
  • Το υπνωτήριο του δήμου Αθηναίων στην οδό Αλικαρνασσού 49 και σε συνεργασία με τους Γιατρούς του Κόσμου. Στους χώρους θα υπάρχουν 150 υπνόσακοι, θα παρέχεται συσσίτιο και μπάνιο, ενώ θα υπάρχουν και γιατροί.
  • Η Λέσχη Φιλίας στη Γκράβα (Ταϋγέτου 60, τηλ. 210 2231419, το Γραφείο του 4ΔΔ στον Κολωνό (Λένορμαν και Αλεξανδρείας 35, τηλ. 210 5157882

FullSizeRender (58) - Αντίγραφο

Photo by Ifigenia T.

Επίσης, ανοικτό όλο το 24ωρο θα είναι από σήμερα την Τρίτη (19/01) το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης του δήμου Αθηναίων (Σοφοκλέους και Πειραιώς 35).

Σε περίπτωση που θέλετε κι εσείς να βοηθήσετε κάποιον σαν τον Λευτέρη να βρει μια θαλπωρή καθ´όλη τη διάρκεια του 24ωρου θα λειτουργεί γραμμή επικοινωνίας με τους δημότες στην τετραψήφια τηλεφωνική γραμμή 1595. 

Πηγή:  θερμαινόμενοι χώροι υποδοχής αστέγων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη