Μπαίνεις σε μια σκοτεινή αίθουσα για να βιώσεις κάτι διαφορετικό, για να ξεχάσεις αυτά που συμβαίνουν μέσα σου και γύρω σου καθημερινά. Μια εμπειρία που μοιράζεσαι ταυτόχρονα με άλλους σε μια αίθουσα. Κοινωνικοποιείται η εμπειρία. Μέσα από δέσμες φωτός μπροστά σου προβάλλονται εικόνες, ακούς μουσική και ζεις την ιστορία.

Photo by Ifigenia T.

Αυτή είναι η μαγεία του σινεμά. Κινούμενες εικόνες που ανακαλύφθηκαν για να ξεχνιέσαι, να χάνεσαι, να ταξιδεύεις, να γνωρίζεις νέους τόπους, νέους τρόπους, νέους ανθρώπους. Το χρειάζεσαι για να αλλάζεις οπτική μάτια στα πράγματα. Κάνεις ένα ταξίδι με άγνωστο προορισμό, στον οποίο δέχεσαι να πας χωρίς αποσκευές και μόνο αντίτιμο το εισιτήριο.

Έγκλημα λοιπόν ήταν το θέμα στην κλασική ταινία που βασίζεται στο έργο της Αγκάθα Κρίστι «Murder on the Orient express». Το φημισμένο τρένο που διέσχιζε την Ευρώπη για εβδομάδες με κρύο, με βροχή, με τα χιόνια και μετέφερε λογιών λογιών ανθρώπους στα βαγόνια του, ανθρώπους που μετά από κάθε ταξίδι ίσως να μην ξανασυναντιόντουσαν ποτέ, όπως λέει ο Kenneth Branagh με τη φωνή του θρυλικού ντετέκτιβ Πουαρό στην έναρξη του έργου.

Σ’ αυτό το φημισμένο τραίνο όμως που έγινε το έγκλημα, οι άνθρωποι σχετίζονται μεταξύ τους, τους δένει ένα κοινό τραύμα, ένα οδυνηρό βίωμα.

Ο ήρωας των βιβλίων της Αγκάθα Κρίστι, ο ντετέκτιβ Ηρακλής Πουαρό είναι ένας ορθολογιστής, ειδικός στο να βλέπει την κάθε λεπτομέρεια και να βγάζει συμπεράσματα, βάζοντας όλα τα στοιχεία στη σειρά (clues).

Στο συγκεκριμένο έργο, στο Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στο συναίσθημα και τη λογική του. Καμιά φορά η ισορροπία βασίζεται σε ανισορροπίες, λέει στον επίλογο. Είναι μεγάλη κουβέντα. Ακροβατεί σε ένα κενό για να ξεπεράσει τις πεποιθήσεις και τη στείρα λογική του και να δει το έγκλημα στην ουσία του. Να απονείμει δικαιοσύνη με την απόλυτη έννοια του όρου ή να δει την ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας ενός φονικού; Αυτό το δίλημμα που εμπεριέχει σύγκρουση στον εσωτερικό κόσμο του ήρωα, είναι μια σύγκρουση και στο πνεύμα του συγκεκριμένου έργου της Αγκάθα Κρίστι, την οποία τονίζει στη δεύτερη μεταφορά του βιβλίου στον κινηματογράφο, ο Σκηνοθέτης της ταινίας, Kenneth Branagh, ο οποίος δίνει μια άλλη διάσταση του ντετέκτιβ πιο ανθρώπινη, ενσαρκώνοντας και τον βασικό ρόλο στην ταινία.

Βρίσκει τη ρωγμή στο φως εκεί που όλοι οι ήρωες ενώνουν την οργή και τον πόνο τους και αντιδρούν με μια μαχαιριά για να καλύψουν το δικό τους τραύμα ενδεχομένως.

Οι υποψήφιοι για όσκαρ: Johnny Depp, Michelle Pfeiffer, Willem Dafoe, οι βραβευμένοι με Όσκαρ: Sir Kenneth Branagh, Penélope Cruz και η Dame Judy Dench, όπως και οι υπόλοιποι ηθοποιοί: Daisy RidleyJosh Gad, Derek Jacobi, Leslie Odom Jr., και ο εκπληκτικός χορευτής Sergei Polunin ενσάρκωσαν τους κλασικούς ήρωες της Αγκάθα Κρίστι απο το βιβλίο του 1934.
Σύνολο 18 αστέρες, ευρωπαίοι και αρκετοί του Hollywood, αποτελούν το έξοχο καστ της ταινίας που είναι η δεύτερη μεταφορά του βιβλίου της Αγκάθα Κρίστυ στον κινηματογράφο.

Η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του «Εγκλήματος στο Οριάν Εξπρές» ήταν το 1974 από τον Σίντνει Λιούμετ και τότε η Ίνγκριντ Μπέργκμαν πήρε το Όσκαρ για την ερμηνεία της στο ρόλο της Γκρέτα.
Στο εξαιρετικό καστ της ταινίας είδαμε τη Λορίν Μπακόλ, τον Σον Κόνερι, τον Άντονι Πέρκινς, την Βανέσα Ρεντγκρέιβ μεταξύ άλλων και ο Άλμπερτ Φίνευ ενσάρκωσε το θρυλικό ντετέκτιβ Πουαρό.

Αλλά περισσότερα θα νιώσετε αφού δείτε καλύτερα την ταινία.
Θα παίζεται ακόμα μια βδομάδα στο σινεμά, στο συγκεκριμένο σινεμά που την είδα κι εγώ στο Cine Athina piscines ideales στο Χαλάνδρι.

Photo by Ifigenia T.

Ένας χώρος όπου σε προδιαθέτει να ζήσεις την ατμόσφαιρα μιας ταινίας σε ένα ζεστό,φιλικό, τρυφερό περιβάλλον, ασυνήθιστο για χειμερινό σινεμά σε υποδέχεται και σε υποβάλλει σε μια καλλιτεχνική διάθεση με όλες τις αφίσες και τις κινηματογραφικές μηχανές να νομίζεις ότι είσαι σε σετ ταινίας και από στιγμή σε στιγμή θα βγει ο Σκηνοθέτης και θα πει: πάμε πλάνο ησυχία όλοι.

Πολύ όμορφα διακοσμημένο είναι το φουαγιέ του σινεμά με αγάπη για την 7η τέχνη. Ένας φιλόξενος χώρος για να απολαύσεις μια συζήτηση κοντά στο τζάκι, πριν και μετά την ταινία! Σας συνιστώ να δείτε την ταινία εκεί γιατί ο Sir Kenneth Branagh λέει ότι έκανε κάποιες αλλαγές από την ταινία του 1974 για να νιώσει ο θεατής ότι ζει την ιστορία, ότι είναι μέσα στο τρένο!

Το σινεμά Cine Athina piscines ideales σε προδιαθέτει να ζήσεις τη μαγεία του σινεμά!

Αλλά καλύτερα να να δείτε την ταινία για να κρίνετε από μόνοι σας. Αποφασίστε μια από αυτές τις ημέρες να κάνετε αυτό το ταξίδι. Σας προτρέπω να το επιχειρήσετε χωρίς να φοβάστε για το έγκλημα. Ούτως ή άλλως στην καθημερινότητά μας βιώνουμε πολλές αγχωτικές καταστάσεις, ας είμαστε έστω για 2 ώρες θεατές σε μία σκοτεινή αίθουσα!!