Μια ηλιόλουστη ημέρα είναι ευλογία για μια βόλτα στο βουνό και για μια κατάβαση με σκι. Μπορείς να χαρείς το χιόνι, το τοπίο το απέραντο μπροστά σου, το φως από τον ήλιο που σε καίει και ειδικά αν είναι καθημερινή δεν έχει και πολύ κόσμο όλα αυτά είναι καταπληκτικά για να νιώσεις ευεξία και χαρά.

Photo by Ifigenia T.

Το όρος Χελμός που σημαίνει χιονισμένο βουνό είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας, βόρεια της επαρχίας Καλαβρύτων. Η ψηλότερη κορυφή του είναι σε υψόμετρο 2.355 μ. Η αρχαία ονομασία του βουνού ήταν Αροάνια Όρη εκ του Αροάνιου ποταμού που πηγάζει στο Πλανητέρο, μια θαυμάσια περιοχή στην πλαγιά του όρους.

Η περιοχή έχει πλούσια ιστορία και οι μύθοι δίνουν μια μαγική διάσταση στο μοναδικό αυτό τοπίο όπου το μάτι χάνεται στα βάθη του ορίζοντα.

Photo by Ifigenia T.

Το βουνό ήταν ο ιδανικός τόπος για να δημιουργηθεί το Χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων ή Χιονοδρομικό κέντρο Χελμού. Διαθέτει έντεκα πίστες διαφόρων βαθμών δυσκολίας, που ξεκινούν από υψόμετρο 2.328 μέτρων και φτάνουν μέχρι τα 1.700 μέτρα.

Photo by Ifigenia T.

Από την ηλικία των 17 ετών δοκίμαζα τις δυνάμεις μου στο σκι και κάποτε κατέβαινα δύσκολες πίστες αλλά τα χρόνια πέρασαν και σχεδόν μια δεκαετία απείχα από το άθλημα.

Πέρσι βρέθηκα στα Καλάβρυτα και ήταν αδύνατον να μη δοκιμάσω πάλι την εμπειρία του σκι.

Η Ευη Ψωμιάδου έγραψε σε ένα άρθρο της: «τα χειμερινά αθλήματα όπως το σκι, το snowboard και το ice skating είναι καλές αεροβικές ασκήσεις, που βοηθούν στην τόνωση των ποδιών και των χεριών».

Πήρα λοιπόν το ρίσκο να ξανά φορέσω τα πέδιλα και τη στολή μου και να πάρω τα βουνά.

Photo by Ifigenia T.

Γρήγορα κατάλαβα ότι δεν είναι απλό το άθλημα ειδικά αν το έχεις αφήσει πολλά χρόνια και ζήτησα βοήθεια από έμπειρους σκιέρ.

Πρώτη φορά ένιωσα την ανάγκη να κάνω μάθημα μετά από τόσες καταβάσεις. Και αποδείχτηκε σωστή η επιλογή μου. Ο Κώστας από το 4 Seasons Outdoor, τη σχολή σκί και snowboard, με καλοδέχτηκε στο γραφείο του.

Είδα την διαφορά από άλλες σχολές στους συνεργάτες του. Όλοι και όλες πρόθυμοι και πάνω από όλα γελαστοί.

Photo by Ifigenia T.

Δέχτηκε να με αναλάβει ο Γιώργος, φοιτητής της γυμναστικής Ακαδημίας και πρωταθλητής του σκι. Κατάγεται από την Ελάτη κοντά στο χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του που δούλευε εκεί και έκανε μαθήματα σε παιδιά.

Έμαθε από τον καθηγητή του στην Ακαδημία οτι χρειάζεται κόσμο στα Καλάβρυτα και πήγε για μία σεζόν. Τον ρώτησα πόσο κρατάει μια σεζόν και απάντησε οτι αυτό εξαρτάται από τον καιρό. Συνήθως περίπου ξεκινάει στην αρχή των γιορτών και φτάνει μέχρι τέλος Μάρτη. Ακόμα και να έχει χιόνια, μετά το κλείνουν το Χιονοδρομικό. Στο βουνό ισχύουν άλλοι κανόνες από την πόλη. Τα πάντα εξαρτώνται απο τον καιρό.

Photo by Ifigenia T.

Το 4 seasons outdoor ski school είναι μια φιλική ομάδα, εξειδικευμένων ανθρώπων στον χώρο της εκμάθησης σκι. Όλοι είναι γυμναστές , πτυχιούχοι φυσικής αγωγής «ειδικότητας χιονοδρομίας» μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης  Δασκάλων και Προπονητών.

«Η Σχολή λειτουργεί σύμφωνα με τα Γαλλικά πρότυπα της διεθνούς φημισμένης σχολής ESF και εφαρμόζει την κοινή  μεθοδολογία και διδακτική από όλους τους δασκάλους προπονητές της», μας είπε ο Κώστας που διευθύνει την Ομάδα.

 

Photo by Ifigenia T.

Βασικό στοιχείο των μαθημάτων ιδιαίτερα στα παιδιά είναι η θετική ανατροφοδότηση και η εφαρμογή της παιδαγωγικής διαδικασίας κατά την διεξαγωγή του μαθήματος. Ο Γιώργος κάνει σκι απο έξι ετών και διδάσκει απο μικρός στο Περτούλι. «Πρέπει να κρατάς ισορροπία ανάμεσα στους γονείς που παίρνουν ένα δάσκαλο για να μάθει τα βασικά σε ένα παιδί και στον μαθητή ο οποίος θέλει να διασκεδάσει να κάνει και snowboard ή έλκηθρο και να δοκιμάσει δύσκολα πράγματα. Βοηθάει να ξέρεις να επικοινωνείς με τα παιδιά, με τους μαθητές σου γενικά, να καταλαβαίνεις τι θέλουν, να χτίσεις εμπιστοσύνη μαζί τους για να σε ακολουθήσουν σε μια κατάβαση. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία αλλά θέλω ο μαθητής μου να νιώθει ευχαρίστηση, ότι τα κατάφερε», μας εξηγεί ο Γιώργος.

Photo by Ifigenia T.

Μαζί χτίσαμε μια εμπειρία, βρέθηκα να γλιστράω πάνω στα σκι χωρίς να φοβάμαι μην πέσω και να χαίρομαι τον άνεμο που φυσούσε στο πρόσωπό μου. Να ελέγχω το σώμα και τις σκέψεις μου και να απολαμβάνω τη διαδικασία. Ο δάσκαλός μου με βοήθησε να αποκτήσω εμπιστοσύνη στον εαυτό μου και του το χρωστάω σαν χάρη του Γιώργου.

«Έχει μία αίσθηση αυτό όλο ευχάριστη, ξεδίνεις εκεί στην κίνηση. Ξεφεύγεις από ανθρώπινα μεγέθη και μετά μαθαίνεις να πέφτεις και να σηκώνεσαι. Αυτός ο έλεγχος του εαυτού σου είναι ιδιαίτερο πράγμα, αυτό σου δίνει μεγάλη χαρά και αυτοπεποίθηση. Το σκι είναι σαν παιχνίδι γιατί χαίρεσαι τη φύση, είσαι σε ένα ωραίο τοπίο, βλέπεις το χιόνι ακούς τον άνεμο και έχεις αδρεναλίνη στο έπακρο. Αυτοί που ασχολούνται με το σκι λατρεύουν τις νέες προκλήσεις», μου εκμυστηρεύτηκε ο Γιώργος που τώρα υπηρετεί τη θητεία του σε ένα ακριτικό νησί!

Νομίζω αξίζει να ζήσετε κι εσείς την εμπειρία και σας δίνω κάποια χρήσιμες πληροφορίες για να το τολμήσετε.

Photo by Ifigenia T.

Το εισιτήριο στο χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων κοστίζει 15€ τις καθημερινές και 25€ τα Σ/Κ και αργίες. Αναλυτικά ο τιμοκατάλογος εδώ  το τηλ του Χιονοδρομικού Κέντρου είναι: 26920-24451

Ισχύει έκπτωση στο εισιτήριο αν χρησιμοποιήσετε το SNOW BUS, με αυτοκίνητο η απόσταση είναι 2.5 ώρες από την Αθήνα.

Για κρατήσεις μαθημάτων στο 4 Seasons ski school και πληροφορίες απευθυνθείτε στα τηλέφωνα :6943120633, 6936712829, 2692029145

e-mail: info@4seasonsoutdoor.gr

Περισσότερες πληροφορίες στο web site : www .4seasonsoutdoor .gr