Τι ωραίο έθιμο μας πάρει πίσω στα παιδικά μας χρόνια, τότε που οι γιαγιάδες μας έδιναν τις δυο πλεγμένες κλωστίτσες να τις φορέσουμε στο χέρι να μην μας πιάσει ο ήλιος και μας κάψει το πρόσωπο.


Με τον Μάρτη μπαίνουμε επίσημα στην άνοιξη ακόμα και αν ο καιρός είναι άστατος και πολλές φορές κάνει πολύ κρύο. Γι’ αυτό τον Μάρτιο τον λένε γδάρτη και παλουκοκαύτη γιατί καίγανε τα τελευταία ξύλα στο τζάκι.

Έτσι λοιπόν τα παιδιά φορούσαν τα βραχιολάκια για προστασία από τον ήλιο. Η λαϊκή παράδοση λέει ότι έπρεπε να το βγάλουν στο τέλος του μήνα, ή να το αφήσουν πάνω στις τριανταφυλλιές όταν δουν το πρώτο χελιδόνι, για να τον πάρουν τα πουλιά και να χτίσουν τη φωλιά τους από τις κλωστίτσες.

Ο Μάρτης πιθανότατα έχει τις ρίζες του στην Αρχαία Ελλάδα, και συγκεκριμένα στα Ελευσίνια Μυστήρια, όπου έδεναν μια κλωστή (την Κρόκη) στο δεξί τους χέρι και το αριστερό τους πόδι. Γιορτάζεται και σε άλλους λαούς γειτονικούς με παρόμοια έθιμα.

Σήμερα τα βραχιολάκια που φοράμε είναι πιο περίτεχνα έχουν διάφορα σύμβολα επάνω ανάλογα με το τι θέλει ο καθένας να διαλέξει που τον εκφράζει.


Photo by IfIgenia T.

Δώρο φέτος, τον δικό μου Μάρτη μου τον χάρισε η Λυγερή που έπλεξε την άσπρη και την κόκκινη κλωστή με πεταλούδα από φιλιγκρί και τριανταφυλλάκι φυλακτό !!!

Είναι εντυπωσιακό να την βλέπεις να πλέκει τις κλωστές και να τις κολλάει να βάζει τα μακραμέ και γενικά να ξέρει μια τεχνική που είναι πολύπλοκη και ενδιαφέρουσα.

Διάβασα σε ένα άρθρο ότι το πλέξιμο και το κέντημα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στην καρδιά που έχει και ο διαλογισμός. Κατεβάζουν τους σφυγμούς. Επιπλέον ηρεμούν το νευρικό σύστημα και βοηθούν στην συγκέντρωση του μυαλού. Είναι σπουδαία θεραπεία κατά του άγχους. Μπράβο Λυγερή σπουδαίο χόμπι ανακάλυψες ως αντίβαρο στην καθημερινότητα.


Photo by Ifigenia T.

Και του χρόνου παιδιά! Είναι υπέροχο να κρατάμε ωραίες συνήθειες από την παιδική μας ηλικία για να νιώθουμε πάντα νέοι !!!!

πηγή Politisonline