Εμπιστοσύνη, μεγάλη κουβέντα!

Να έχεις και να μην έχεις. Εμπιστοσύνη είναι να αφήνεσαι και να βιώνεις την κάθε στιγμή με την ένταση που της αξίζει. Εμπιστεύεσαι ότι όλα θα πάνε όπως πρέπει νομοτελειακά, άρα αν κάτι δεν λειτουργεί, καλώς να φύγει. Εμπιστεύεσαι ότι οι εμπειρίες που επιλέγεις να ζήσεις είναι αυτές που χρειάζεσαι για να μάθεις το μάθημα της ζωής. Εμπιστεύεσαι ότι όλα προέρχονται από τις δικές σου επιλογές και είναι αποτέλεσμα των δικών σου σκέψεων και πράξεων.

thumbnail_img_5990

Photo by Ifigenia T.

Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη σε συναισθηματικό επίπεδο δεν αποκαθίσταται εύκολα, γιατί πάντα περιμένεις ότι ο άλλος θα ξαναπροδώσει. Όσο και να μη θέλεις να το πιστέψεις, με μαθηματική ακρίβεια θα ξανασυμβεί και κάθε φορά που εμπιστεύεσαι κάποιον που δεν αξίζει χάνεις τον αυτοσεβασμό σου.

Φαύλος κύκλος μεγάλου πόνου.

Η ψυχολογία και συγκεκριμένα η μέθοδος Gestalt έχει τον τρόπο να σε βοηθήσει να δεις πως αποκτάς εμπιστοσύνη πρώτα στον εαυτό σου και μετά στους άλλους.

Το Gestalt Institute of San Francisco σε συνεργασία με το ψυχοθεραπευτικό κέντρο Ψυχική Υγεία Από την Αρχή, ξεκίνησε το μονοετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της θεραπείας Gestalt με το βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο: Πως να εμπιστεύεσαι τη Θεραπευτική Διεργασία, το Σάββατο 1& Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016.

thumbnail_img_6002

Photo by Ifigenia T.

Στο σεμινάριο αυτό εξερευνήσαμε τι στ’ αλήθεια σημαίνει αυτή η ιδέα του να είμαστε στο παρόν και πώς μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε θεραπευτικά στη ζωή μας και στη ζωή των θεραπευόμενών μας. Βιώσαμε την ενοποίηση του εαυτού μέσα από την αυθεντικότητα, την ειλικρίνεια, την αυτοαποδοχή, όπως επίσης την εκτίμηση των άλλων και τη βαθιά μας ανάγκη για αγάπη και σύνδεση.

thumbnail_fullsizerender-1

Photo by Ifigenia T.

Η αλήθεια είναι ότι όταν αρχίζεις να ψάχνεις τι δεν πάει καλά με μια κατάσταση, στο βάθος βλέπεις και τα δικά σου λάθη, γιατί μονός καυγάς δεν γίνεται.

Κοιτάζουμε λοιπόν μέσα από τον καθρέφτη των συναισθημάτων του άλλου, ώστε να δούμε που  βγαίνουν τα δικά μας εμπόδια στην επικοινωνία. Που κρύβεται ο πόνος που μας απομονώνει από την επαφή μας με τους άλλους και δυσκολεύει στο να σχετιζόμαστε ουσιαστικά και όχι επιφανειακά, όπως συνηθίζεται!

Βλέπουμε  που σταματάει η σχέση σε ποιο στάδιο εξέλιξής της.

thumbnail_img_6022

Ο Morgan Goodlander διευθυντής του Ινστιτούτου  Gestalt του San Francisco ήρθε πάλι στην Αθήνα στο τέλος Σεπτεμβρίου και έδωσε ένα σεμινάριο για τον τρόπο αντιμετώπισης του φόβου και του θυμού που κρύβονται κάτω από την έλλειψη εμπιστοσύνης. Το ανέφικτο του σχετίζεσθαι και πως να το κάνουμε λιγότερο οδυνηρό και περισσότερο ευχάριστο.

Σε μια ομαδική θεραπεία βλέπεις ταυτόχρονα να καθρεφτίζονται όλα τα θέματα που σε απασχολούν, γιατί ο καθένας είναι κομμάτι της ίδιας πραγματικότητας βλέποντάς την από άλλη σκοπιά.

Όλοι μαζί συμπληρώνουμε την ολότητα.

thumbnail_fullsizerender-2

Photo by Ifigenia T.

Ο Morgan Goodlander διεθνώς  καταξιωμένος θεραπευτής έρχεται αρκετές φορές μέσα στο χρόνο για να δώσει σεμινάρια που οδηγούν στην ανακάλυψη της αυθεντικότητάς μας. Η συνειδητοποίηση για το ποιοι είμαστε μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα και τους άλλους, που είναι και εκείνοι σε διάφορα στάδια εξέλιξης, ακόμα και αν δεν συμβαδίζουν μαζί μας.

Όταν καταλαβαίνουμε καλύτερα την πραγματικότητα διαμορφώνουμε αναλόγως και τις προσδοκίες μας και δεν έχουμε απογοήτευση, λένε οι ειδήμονες.

Βέβαια στις σχέσεις μας δεν υπάρχουν εγχειρίδια ούτε σπουδάζουμε πως να νιώθουμε και να λειτουργούμε μαζί. Η ωριμότητα του καθενός και η επιλογή να αναλαμβάνει την ευθύνη του εαυτού του και όχι των άλλων βοηθάει στο να δημιουργούμε υγιείς και αποδοτικές σχέσεις με τους γύρω μας.

thumbnail_fullsizerender

Photo by Ifigenia T.

Χθες 10 Οκτωβρίου ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Υπάρχει μεγάλο στίγμα στην κοινωνία μας για τις οικογένειες που έχουν μέλη τους άτομα που νοσούν ψυχικά. 1 στους 5 εφήβους νοσεί στην Ευρώπη και μέρος της λύσης του προβλήματος είναι η αποδοχή του. Αποδεχόμαστε οτι είναι ένα θέμα που μας αφορά και στηρίζουμε αυτούς που βιώνουν ανάλογες προκλήσεις. Απαλείφουμε τις προκαταλήψεις και εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλο για να προχωράμε μαζί χωρίς φόβο αλλά ενεργητικά με αγάπη και συμπαράσταση. Ανταποκρινόμαστε στις καταστάσεις με ωριμότητα, γενναιότητα ψυχής και αποδοχή της αλήθειας.

thumbnail_fullsizerender-3

Photo by Ifigenia T.

Η διαρκής εκπαίδευση και θεραπεία βοηθάει να αντιμετωπίζουμε δυσάρεστες καταστάσεις όταν προκύπτουν.

Στα πλαίσια της μονοετούς εκπαίδευσης στη θεραπεία Gestalt το Ινστιτούτο φιλοξενεί στις 11-13 Νοεμβρίου 2016  τον κορυφαίο εκπαιδευτή και θεραπευτή Gestalt της Ιαπωνίας, Μάσα Μπμοτάκε που είναι ιδρυτικό μέλος του Gestalt Network Japan.

Περισσότερες πληροφορίες: http://lvnv.mj.am/nl/lvnv/1n2rg.html

Επίσης στο πλαίσιο της μονοετούς εκπαίδευσης «Οι Βασικές Αρχές της Θεραπείας Gestalt» διεξάγεται ομάδα θεωρίας και βιωματικής διεργασίας Gestalt, η οποία συναντιέται δύο φορές ανά μήνα.

22222

Photo by Ifigenia T.

Η ομάδα συντονίζεται από τον Δημήτρη Τζαχάνη, assistant trainer του Ινστιτούτου

και είναι ακόμα ανοιχτή για όποιον ενδιαφέρεται να γνωρίσει βιωματικά τη φιλοσοφία και την ψυχοθεραπευτική προσέγγιση της Gestalt και να την εφαρμόσει πρακτικά στη ζωή του.

Ένα μικρό απόσπασμα από την συνέντευξη που μου παραχώρησε ο Morgan Goodlander και αναφέρεται στο τρίπτυχο: φεύγω, παλεύω, παγώνω, (flight, fight, freeze) όταν ανταποκρινόμαστε σε ένα εξωτερικό ερέθισμα, δείτε τώρα από το YouTube.