Θα μπορούσε να είναι μια σειρά σεμιναρίων ή τόμοι σε μια βιβλιοθήκη ή και σειρά εκπομπών σε ραδιόφωνο και τηλεοράσεις.
Ένα θέμα που παραμένει γρίφος όσα άρθρα και σεμινάρια κι αν γίνουν στην προσπάθεια της ανθρώπινης διάνοιας να συλλάβει τι είναι αυτό που λειτουργεί και τι είναι αυτό που κολλάει και χαλάει τη συναναστροφή με τους άλλους.
Ετυμολογικά είναι ο τρόπος που δύο στοιχεία συνδέονται μεταξύ τους, οι δεσμοί μεταξύ δύο ή περισσοτέρων ατόμων ή ομάδων, η επαφή, η επικοινωνία. Χίλια πράγματα που χωρίς αυτά ο κόσμος δεν θα υπήρχε με την μορφή που έχει σήμερα. Φανταστείτε τον για λίγο.
Ο John Searle, Αμερικανός φιλόσοφος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Berkeley της Kαλιφόρνια, που είναι ευρύτερα γνωστός για τη συμβολή του στη φιλοσοφία του νου μέσω των εργασιών του πάνω στο ζήτημα της συνείδησης, στο βιβλίο του “Νους, εγκέφαλος, επιστήμη” μας εξηγεί ότι τίποτα δεν θα υπήρχε αν τα πάντα δεν καταγράφονταν στον εγκέφαλο και αν δεν υπήρχε αντίληψη ώστε να γίνουν κατανοητές από το νου αυτές οι εγγραφές. Νόημα, αισθήσεις, βιολογικοί μηχανισμοί, νευρικά συστήματα και τέλος εγκέφαλος είναι η βάση και η ουσία της πραγματικότητάς μας όπως τη βιώνουμε με τα συναισθήματα και με τον νου.
Να δούμε τι συμβαίνει σε ψυχικό επίπεδο όταν το μυαλό επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που παίρνει από το εξωτερικό περιβάλλον και πως εμποδίζει τις αισθήσεις να λειτουργήσουν με φυσικότητα, τα μπλοκάρει πολλές φορές. Εκείνη την ώρα το σώμα αντιλαμβάνεται διαφορετικά και αντιδρά αλλιώς σε αυτά τα ερεθίσματα, από ότι ο νους. Ζούμε επικοινωνώντας με τον εξωτερικό κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων, μας είπε πρόσφατα σε σεμινάριο ψυχολογίας Gestalt στην Αθήνα, o ψυχοθεραπευτής Μάσα Μομοτάκε.
Στα πλαίσια της μονοετούς εκπαίδευσης στη θεραπεία Gestalt το Ινστιτούτο Gestalt of San Francisco τον φιλοξένησε στον χώρο του Κέντρου Ψυχική Υγεία Από την Αρχή, για ένα τριήμερο σεμινάριο από τις 11-13 Νοεμβρίου 2016.
Ο Μάσα Μομοτάκε που εκπαιδεύτηκε σε αυτή τη ψυχοθεραπευτική μέθοδο από την Paula Bottome τη δεκαετία του 1970, της πρώτης γενιάς Gestalt θεραπευτών στο San Francisco, βοήθησε στην εσωτερική επικοινωνία του σώματος με το συναίσθημα και το εξωτερικό περιβάλλον.
Στο τριήμερο βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο, ο θεραπευτής επεξεργάστηκε τα ψυχοσωματικά συμπτώματα των συμμετεχόντων, με διάφορες τεχνικές Gestalt και της άδειας καρέκλας, ενώ καλλιέργησε την επίγνωση των 20 ψυχολόγων και ψυχοθεραπευτών που συμμετείχαν στη βιωματική αυτή εμπειρία, πάνω σε οικογενειακές άλυτες υποθέσεις που εγκλωβίζουν τον ψυχισμό. Με υπομονή και μοναδική ηρεμία ξεκλείδωσε τις πόρτες του ασυνείδητου και ανέσυρε περιοριστικές αντιλήψεις και ξεχασμένα περιστατικά του παρελθόντος των θεραπευόμενων που θέλησαν με την βοήθειά του να αντιμετωπίσουν επαναλαμβανόμενα μοτίβα που προέρχονται από τους προγόνους.
Ακούγονται τεχνικά όλα αυτά; Κι όμως δεν είναι. Ο Μάσα Μομοτάκε είναι κορυφαίος στο είδος του θεραπευτής και εκπαιδευτής με πολύχρονη πείρα πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις και ιδρυτικό μέλος του Gestalt Network Ιαπωνίας και ήρθε για να μας δείξει τον τρόπο που επικοινωνούμε με τον εαυτό μας, το φυσικό περιβάλλον και τους άλλους χωρίζοντας τις επιγνώσεις σε τρία επίπεδα ή ζώνες: το εσωτερικό που συνδέει το σώμα με το συναίσθημα, το εξωτερικό με το περιβάλλον και τις αισθήσεις και η μεσαία ζώνη που είναι οι σκέψεις. Ο τρόπος που σκεπτόμαστε τα πράγματα επενεργεί και βραχυκυκλώνει την επαφή του εαυτού μας με το εξωτερικό περιβάλλον και το εσωτερικό. «Ο νους το σώμα όπως βούλεται μεταχειρίζεται», έγραφε ο Ξενοφώντας.
Κάθε στιγμή είμαστε σε διαφορετική ζώνη και αν έχουμε αυτή την επίγνωση αλλάζει ο τρόπος που βλέπουμε τα πράγματα. Δημιουργούμε εμείς την πραγματικότητα που θέλουμε, επιλέγοντας να κινούμαστε από το επίπεδο του σώματος και των αισθήσεων, στο επίπεδο της σκέψης και αυτό αλλάζει κάθε λεπτό αλλάζοντας διαρκώς την πραγματικότητά μας. Εμείς επιλέγουμε και αναλαμβάνουμε και την ευθύνη.
Με τις γνώσεις και τη διορατικότητά του καταφέρνει στα σεμινάρια που δίνει να φέρνει τους ανθρώπους σε επαφή με τον εαυτό τους και τους άλλους, συνδυάζοντας την πνευματικότητα με την ψυχολογία. Συνεργάζεται εδώ και 10 χρόνια με τον Morgan Goodlander, διευθυντή του Ινστιτούτου Gestalt του San Francisco που έρχεται πάλι στην Αθήνα 8-11 Δεκεμβρίου για ένα ακόμα βιωματικό και εκπαιδευτικό σεμινάριο πάνω στο επίμαχο και πάντα επίκαιρο θέμα των ανθρωπίνων σχέσεων.
Η τέχνη του σχετίζεσθαι: χρησιμοποιώντας τη δημιουργικότητα για βαθύτερη επικοινωνία και οικειότητα, ώστε οι σχέσεις μας να μην είναι βαρετές, προτείνει αυτό το Σαββατοκύριακο ο Morgan Goodlander.
Ένας ταξιδευτής του κόσμου δίνει σεμινάρια που μας απελευθερώνουν, μας δείχνουν τον δρόμο να αγγίξουμε τους άλλους συναισθηματικά και να αποδεχθούμε τις βαθύτερες ανάγκες μας. Πως μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες αυτές μέσα από τις σχέσεις μας με άλλους επαγγελματικές, οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές; Θα το εξερευνήσουμε σε αυτό το σεμινάριο.
Είναι διεθνώς καταξιωμένος θεραπευτής που έρχεται στην Αθήνα αρκετές φορές μέσα στο χρόνο για να μας μάθει να εξερευνήσουμε και να πειραματιστούμε με την αυθεντικότητά μας. Η συνειδητοποίηση για το ποιοι είμαστε μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα και τους άλλους, που δεν είναι ο εαυτός μας απλά καθρεφτίζουν κάθε φορά διάφορες εκφάνσεις μας.
Τελικά είναι ανέφικτο το σχετίζεσθαι; Θα το ανακαλύψουμε αυτό όπως και το πως να το κάνουμε λιγότερο οδυνηρό και περισσότερο ευχάριστο.
Μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε και τις βαθύτερες αλήθειες που μας εμποδίζουν να εξελιχτούμε και να απαλλαγούμε από ανέφικτες σχέσεις.
Αποδεχόμαστε την πρόσκληση την Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 20.00 για μια γνωριμία με τον θεραπευτή στην Βασιλ. Σοφίας 51 ( μετρό Ευαγγελισμός) στον 1ο όροφο.
Το σεμινάριο γίνεται Παρασκευή-Κυριακή, 9-11 Δεκεμβρίου 2016. Παρασκευή 16.00-21.00 και Σαββατοκύριακο 10.00-18.00
Διοργάνωση: Gestalt institute of San Francisco σε συνεργασία με το ψυχοθεραπευτικό κέντρο Ψυχική Υγεία από την Αρχή. Πληροφορίες- Δηλώσεις συμμετοχής: 215-5209533 κιν: 6974789554.
Απευθύνεται σε ψυχολόγους και σε όσους ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη! Σπεύσατε για να μάθετε να κάνετε σωστές σχέσεις που προάγουν και θεραπεύουν. Σχετιζόμαστε με την Gestalt και συντονιζόμαστε!